Fürjtojás
A fürjtojást, mint neve is mutatja a japán fürj madárnak köszönhetjük. A japán fürj egy éven belül általában kétszer kotlik. Tojásait a földön, mélyedésekbe rakja le, egyszerre maximum 8 tojást. A fürjtojás kinézetét tekintve apró, fehér alapon barna pettyes héjú, alakjában a normál tojással megegyező formájú tojás. A fürjtojások színárnyalata és rajzolata azonban mindig más, az egyedre jellemzően ugyanaz.
A fürj tojása igazi ínyencségnek számít. Egy fürjtojás tömege átlagosan 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Bár a fürjtojás méretét tekintve igen apró, vitaminértéke jóval magasabb a többi szárnyas tojásáénál, s koleszterinszintje pedig a legalacsonyabb valamennyi között.
Számos kultúrában a fürjtojás az egészséges táplálkozás alapanyaga, hisz hatszor több ásványi anyagot (foszfor, réz, vas, cink) és vitamint (pl. B vitamin) tartalmaz, mint a legáltalánosabb körökben fogyasztott tyúktojás. Elmondható, hogy a fürjtojás a legegészségesebb és legbiztonságosabb fogyasztású tojásféle.
Annál inkább tápláló a japán fürj tojása, minél természetesebb körülmények között él maga a kotló madár. A fürj gyógyhatású tojásainak és egyszerű tartási követelményeinek köszönhetően egyre kedveltebb háziszárnyassá növi ki magát, már-már helytálló a „jövő baromfija” elnevezés használata rá. A fürjtojás és fürjhús kiemelt helyen szerepel az egészséges ételek körében.
A tárolási előírások betartásával a fürjtojás szobahőmérsékleten 1 hónapig, hűtőben 3 hónapig tárolható, az Európai Uniós előírások szerint viszont csak 3 hétig. A fürtojás összetétele: tojásfehérje, tojássárgája, tojáshéj. Az alábbiakban lássuk ezeket részletesebben.