Fürjtojás

Fürjtojás

2020-07-02
Adminisztrátor
212
fürjtojás

Fürjtojás

A fürjtojást, mint neve is mutatja a japán fürj madárnak köszönhetjük. A japán fürj egy éven belül általában kétszer kotlik. Tojásait a földön, mélyedésekbe rakja le, egyszerre maximum 8 tojást. A fürjtojás kinézetét tekintve apró, fehér alapon barna pettyes héjú, alakjában a normál tojással megegyező formájú tojás. A fürjtojások színárnyalata és rajzolata azonban mindig más, az egyedre jellemzően ugyanaz.

A fürj tojása igazi ínyencségnek számít. Egy fürjtojás tömege átlagosan 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Bár a fürjtojás méretét tekintve igen apró, vitaminértéke jóval magasabb a többi szárnyas tojásáénál, s koleszterinszintje pedig a legalacsonyabb valamennyi között.

Számos kultúrában a fürjtojás az egészséges táplálkozás alapanyaga, hisz hatszor több ásványi anyagot (foszfor, réz, vas, cink) és vitamint (pl. B vitamin) tartalmaz, mint a legáltalánosabb körökben fogyasztott tyúktojás. Elmondható, hogy a fürjtojás a legegészségesebb és legbiztonságosabb fogyasztású tojásféle.

Annál inkább tápláló a japán fürj tojása, minél természetesebb körülmények között él maga a kotló madár. A fürj gyógyhatású tojásainak és egyszerű tartási követelményeinek köszönhetően egyre kedveltebb háziszárnyassá növi ki magát, már-már helytálló a „jövő baromfija” elnevezés használata rá. A fürjtojás és fürjhús kiemelt helyen szerepel az egészséges ételek körében.

 

A tárolási előírások betartásával a fürjtojás szobahőmérsékleten 1 hónapig, hűtőben 3 hónapig tárolható, az Európai Uniós előírások szerint viszont csak 3 hétig. A fürtojás összetétele: tojásfehérje, tojássárgája, tojáshéj. Az alábbiakban lássuk ezeket részletesebben.

Tojásfehérje

A tojássárgáját körülvevő fehérje (albumin) elnevezése onnan ered, hogy sütéskor, főzéskor fehérré válik. Biológiai funkciója a tojássárgáját védi az ütődésektől, magas víztartalma fontos az embrió vízháztartásában és az ásványi anyagok forgalmában. Számos nélkülözhetetlen aminosavat tartalmaz, melyek a fejlődő fürj embrió fehérjeszintéziséhez elengedhetetlenek.

Tojássárgája

Az étkezési célból fogyasztott fürjtojás sárgájának három fontos tápértéke van: zsírsav, koleszterin, vitaminok és ásványi anyagok.

Zsírsav: A tojás zsírsav energiaértéke igen magas. A telített és telítetlen zsírsav aránya a fürjtojás esetében nagyban függ a fürjek táplálkozásától. A többszörösen telítetlen zsírsavakat célirányos takarmányozással lehet feldúsítani, s szintén a fürjjel etetett táp milyenségével módosítható a telített zsírok háttérbe szorítás. A telítetlen zsírsavak élettanilag hasznos omega zsírsavakat tartalmaznak. Az emberi szervezet nem képes előállítani ezeket az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, így a fürjtojás fogyasztása kitűnő lehetőség, hogy ezen hasznos esszenciális zsírsavak a szervezetünkbe jussanak. Ezzel szemben a telített zsírsav megnöveli a vér koleszterinszintjét, fokozva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Ahogy a telített zsírsav, úgy a fürjtojás vitaminmennyisége is a fürj takarmányának vitamintartalmával függ össze. A fürjtojás sárgája vitaminokban gazdag, A, D, E, B vitaminokat nagy mennyiségben tartalmaz, valamint jelentős a vastartalma is.